Close-up of an Opened Dictionary showing the Word ENGLISH

Türkler İngilizce’yi Nasıl Öğrenmeli? Yazı Dizisi 1

İngilizce öğrenimi konusunda maalesef ki yeterli düzeye bir türlü ulaşamıyoruz. Bu husus eğitim sistemimizin önemli bir sorunu. Her ne kadar dil eğitimi ve öğretimi konusunda dil bilimcilerin önemli çalışmaları olsa da bu yazı dizisinde yalnızca kendi deneyimlerimi aktaracağım. Tabi ki durumun bilimsel yanını dil bilimcilerin makale ve kitaplarından okumanızda büyük fayda var.

Bu yazı dizisinin birinci bölümünde konuya bir giriş olsun diye öncelikle genel çerçeveyi ve akabinde diğer yazılarda nelerden bahsedeceğimi anlatacağım. Anlatacağım konular genel itibarıyla okuduğum kitap ve makalelerden hatırımda kalanlar ile hem kendimin hem de yakın çevremin deneyimlerinden oluşacak.

Başlığı “Türkler İngilizce’yi Nasıl Öğrenmeli” diye seçme sebebim sanırım gayet açık. Yine de özetleyeyim. Malumlarınız olduğu üzere Türkçe, Ural-Altay dil ailesinde yer alan Altay kolundan gelmektedir. Altay kolunda Türkçe’nin yanı sıra, Moğolca, Japonca ve Korece bulunmaktadır. Dilimiz sonradan eklemeli bir dildir. Dolayısıyla dil yapısı İngilizce’ye göre oldukça farklıdır. En basitinden İngilizce’de yüklem özneden sonra gelirken, Türkçe’de cümlenin sonunda yer almaktadır. Öte yandan İngilizce, Hint-Avrupa dil ailesine aittir.

Tüm bunları anlatma sebebim dilin bir kültür olduğunu ve bir geleneğin parçası olduğunun altını çizmek içindir. Lisedeyken bize “dil yaşayan bir canlıdır” demişti hocamız. Ne kadar da doğru söylemişti. Sonraları bu ifadenin çeşitli versiyonlarına sık sık rastladım. Her duyuşumda sanki ilk defa bu cümleyi işitirmişçesince bir gizem arayışına girdim.

ingilizce öğrenimi

Bu arayış neticesinde şu soruların cevaplarını aradım.

Neden okullar dil öğretimi konusunda yetersiz kalıyor?

Beyin dili nasıl öğrenir?

Herkes dil öğrenebilir mi?

Dil öğrenmeye kelime ezberleyerek mi yoksa dilbilgisiyle mi başlanmalı?

Hafıza teknikleri dil öğrenimine katkı sağlar mı?

Yurtdışında yaşamadan dile ne kadar hakim olunabilir?

Kursa gitmeden dil öğrenilebilir mi?

Dil öğrenilir mi yoksa edilinir mi?

Noam Chomsky’nin dil ile ilgili ileri sürdüğü tezler nelerdir?

Stephen Krashen’in dil edinim metodu nedir?

Akıcı İngilizce konuşmak için neler yapmalıyız?

Dil öğrenme sürecinde teknolojiyi nasıl kullanmalıyız?

Geleneksel metotlarla dil öğreniminde başarı sağlanabilir mi?

Tüm bu soruların cevaplarını yazı dizimizde bulacaksınız, eminim ki burada anlattıklarımı okuyunca siz de kendi yönteminizi inşa edecek ya da anlattığım hususları deneyerek gelişiminizi gözlemleyebileceksiniz.

Gelecek yazıda görüşmek dileğiyle.

Dr. Nurullah GÜNGÖR

nurullah@nurullahgungor.com.tr

http://www.nurullahgungor.com.tr
Toplumsal Sözleşme Teorisi, İslâm hukuku, kamu yönetimi ve bürokrasi başlıca çalışma alanlarım arasında yer almaktadır. Instagram: @dr_ngungor

2 thoughts on “Türkler İngilizce’yi Nasıl Öğrenmeli? Yazı Dizisi 1

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*
*