Düşünce

Düşünce denildiği zaman ülkemizde akla ilk gelen isimlerin başında Prof. Dr. Niyazi Kahveci gelmektedir. Düşün dünyasına ilişkin önemli anlatımları mevcuttur. Konuya dair ilginiz var ise, gerek youtube gerekse de kitapları üzerinden kendisine ulaşabilirsiniz. Şahsen Niyazi hocamızla hiç tanışmadım. Ancak videolarını ve kitaplarını büyük bir dikkatle takip etmiş birisi olarak akademik çalışmalarımda atıf yaptığım kıymetli hocaların başında geldiğini gönül rahatlığıyla ifade edebilirim. Düşünceye dair kavrayışımın şekillenmesinde etkisinin büyük olduğunu söylemekten memnuniyet duyuyorum. Eğer günümüzde din algısının nasıl şekillendiğini öğrenmek isterseniz Kahveci’nin “İslam Siyaset Düşüncesi” kitabını mutlaka okumanızı öneririm.

Niyazi Kahveci, İslam Siyaset Düşüncesi

Düşünceyle ilgili diğer büyük bir yazarımız da hukukçu Orhan Hançerlioğlu’dur. Felsefe’den ekonomiye birçok sözlüğü bulunmakla birlikte “Düşünce Tarihi” isminde kült bir kitabı vardır. Eleştirel düşünce anlayışı ile 4000 yıllık insan serüvenini anlatır. Konuya ilgi duyan herkesin mutlaka okumasını tavsiye ederim.

Orhan Hançerlioğlu, Düşünce Tarihi

Türkiye’nin düşün tarihi ile ilgili okunabilecek en önemli eser ise ülkemizin yetiştirdiği önemli bilim adamlarından ordinaryüs profesör Hilmi Ziya Ülken’in “Türkiye’de Çağdaş Düşünce Tarihi” adlı kitabıdır. Ülken, Türkiye’de felsefenin hayat bulmasını sağlayan baş mimarlardandır.

Hilmi Ziya Ülken, Türkiye'de Çağdaş Düşünce Tarihi

Eğer İngilizce dilinde bir kitap okumak isterseniz Alan Jacobs tarafından kaleme alınan “How to Think: A Survival Guide for a World at Odds” adlı eseri okumanızı öneririm. Kaybetmeye başladığımız düşün dünyasında yolumuzu tekrar bulmamızı sağlayacak yöntemleri bize anlatıyor. Bu popüler kitap yukarıda bahsettiğim eserler ile aynı kategoride olmasa da modern insan için bir hap niteliğinde.

How To Think, Alan Jacobs

Dr. Nurullah GÜNGÖR

nurullah@nurullahgungor.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir